ҚОРА ҚАЛХАТ - MILVUS MIGRANS

         Қора қалхат - Қарчиғайлар оиласига мансуб ўртача катталикдаги йиртқич қуш. Қарғадан йирикроқ, узун ва кенг қанотли ва узун думли. Қанотларини ёзгандаги кенглиги 160-180 см га етади. Ранги қўнғир, қари қушларнинг боши оч тусда бўлади. Думида ўйилма бор. Шу белги туфайли бу тур ҳудудимизнинг бошқа йиртқич қушлардан яхши фарқланади.Евросиё, Африка, Австралияда кенг тарқалган. Ўзбекистонда барча ҳудудларда учрайди, лекин кам сонли. Бизнинг туманда одатда учиб ўтади. 1960-йилларгача Нурота тоғларда уялаши одатий эди, ҳозир уялаш жойларида безовта қилиниши ва тоғ воҳаларининг ўзлаштирилиши натижасида жуда кам сонда ин қуради.Одатда сув ҳавзалари ёнида ўрмонлар атрофида, Ўрта Осиё тўқай ва қайир тоғли ўрмонларда ин қуради. Ўзлаштирилган ерларда, аҳоли яшайдиган жойлар атрофида ин қуриши кузатилган. Инни дарахтда жойлаштиради. Бизнинг туманда март ойида учиб келади. Апрельда 2-4та тухум қўяди. 30 кун давомида тухумни фақат урғочи босади, эркаги эса ўлжани олиб келади. Полопонлари июн-июлда уча бошлайди. Кузги учиб ўтиш даври - сентябрь-октябрьда, баъзан Ўзбекистонда қишлайди.Қора қалхат озиқага бефарқ қарайди. Турли ўлаксалар ва ташландиқлар, кемирувчилар, амфибиялар, калтакесаклар, ҳашаротлар, қушлар, уларнинг болалари ва тухуми билан озиқланади.

ЧЕРНЫЙ КОРШУН - MILVUS MIGRANS

     Черный коршун - хищная птица средних размеров, примерно в полтора раза крупнее вороны, с длинными крыльями и длинным хвостом. Размах крыльев 160-180 см. Окраска бурая, у старых птиц голова светлая. На хвосте выемка, благодаря чему этот вид хорошо отличается от других хищных птиц нашего региона.Очень широко распространен в Евразии, Африке и Австралии. В Узбекистане встречается почти повсеместно. В нашем районе обычен на пролете, но немногочислен. До 50-60-х годов ХХ века был обычен на гнездовании на хребте Нуратау, в настоящее время из-за преследования человеком в нашем районе остались лишь единичные гнездящиеся пары. Во время пролета иногда образует стаи.Гнездится обычно вблизи водоемов, в Средней Азии в равнинных и горных пойменных лесах, иногда около населенных пунктов и полей,а также в предгорьях. Гнездится одиночными парами или колониями. Гнездо устраивает на дереве. Коршуны строят гнездо сами или занимают старые гнезда канюков, ворон. В нашем районе весной появляются в марте, в первой половине апреля самка откладывает 2-4 яйца. Насиживает  самка, а самец приности ей корм. Птенцы появляются в мае, вылетают из гнезда в конце июня - июле. Осенний пролет в сентябре-октябре. Часть птиц остается на зимовку. В пище коршуны крайне неразборчивы. Питаются мелкими грызунами, птицами, их птенцами и яйцами, лягушками, жабами, рептилиями, насекомыми, моллюсками, рыбой, различной падалью и отбросами. Их часто можно увидеть на мусорных свалках на окраинах населенных пунктов. Являются хорошими санитарами.

BLACK KITE - MILVUS MIGRANS

The Black Kite is a medium-sized bird of prey, with a 160-180 cm wingspan. The Black Kite have dark brown plumage and long forked tail. It is a widespread species throughout the temperate and tropical parts of Eurasia and parts of Australasia. European and central Asian birds are migratory, moving to the tropics in winter, but races in warmer regions are resident. Black Kites will take small live prey as well as fi sh, rodents, insects, amphibians, reptiles, molluscs, household refuse and carrion. They are well adapted to living in densely populated areas. In some places they will readily swoop to take to food offered by humans. In Uzbekistan it is common, in places numerous breeding, migrant and wintering species. In Nuratau mountains is very few numberof breeding  pairs. The main cause of Black Kite’s population decline in this region is shooting and destruction of nests by humans. The Black Kite inhabits riparian forests and cultivated areas. Appears in March. They migrate singly, in small groups or loose flocks of up to a hundred  birds. Nest is built in trees, on rock shelf or cavity, from twigs, nest cup lined with various soft material (animal hair, rags, dry grass etc.). Usually used for several years. Clutches of 2-4 eggs in mid-April. Female incubates for 30 days; male brings food for her and later for chicks. Сhicks hatch in May. After hatching the youngs spend 45 days in the nest, before fl edging. Autumn migrations occurs in September-October.

Комментарии

Популярные сообщения