ҚИРҒИЙ - ACCIPITER NISUS
Қирғий - катта бўлмаган (мусичадек) йиртқич қуш. Урғочиси эркагидан каттароқ. Танасининг усти тўқ кулранг ёки қўнғир кулранг, қорни эса оқ тўқ (урғочида) ёки оч жигар ранг (эркагида) кўндаланг йўлли. Кўзи сариқ рангли. Шимолий ярим шарда ин қуриши кенг тарқалган. Ўзбекистонда барча жойларида: тоғларда, текисликларда, ўзлаштирилган ерларда, аҳоли яшайдиган ерларда, шунингдек, катта шаҳарларда учрайди. Бизнинг ҳудудда одатда яшайди, ўтроқ ҳаёт кечиради. Тоғли ва тўқайли ўрмонларда, боғларда ин қуради. Май ойининг якунида тухум қўйишни бошлайди. 3-4 та полопон тухумдан чиқади. Июль-августда полопонлари учирма бўлади. Қирғий фаол йиртқич, жуда ҳаракатчан, чаққон, дарахтлар орасида чап бериб учади. Асосан майда қушлар, мусича, каптар, какликлар, айримларида кемирувчилар, йирик ҳашаротлар билан озиқланади. Ўзлаштирилган ерларда майна унинг асосий ўлжаси бўлади.
ЯСТРЕБ-ПЕРЕПЕЛЯТНИК - ACCIPITER NISUS
Хищная птица небольших размеров (примерно с голубя). Самка значительно крупнее самца. Спинная сторона темно-серая или серовато-бурая, брюшная сторона белая с темными (у самок) или светло-коричневыми (у самцов) поперечными полосками. Глаза ярко-желтые. Широко распространен на гнездовании в Северном полушарии. В Узбекистане встречается практически повсеместно, в горах и на равнинах, на освоенных землях и в населенных пунктах, в том числе в больших городах. В нашем районе обычен, живет оседло. Гнездится на деревьях в горных и тугайных лесах, лесополосах, садах и парках. Выводит 3-4 птенцов. Кладка происходит в конце мая, птенцы слетают в конце июля-августе. Перепелятник - активный хищник, очень быстрый и ловкий, прекрасно лавирует среди деревьев.Питается в основном птицами (размером до голубей и кекликов), изредка ловит грызунов, крупных насекомых. В освоенных районах обычной жертвой ястреба являются майны. Добычу хватает главным образом на лету, внезапно и стремительно нападая из-за укрытия.
NORTHERN SPARROWHAWK – ACCIPITER NISUS
Northern Sparrowhawk is a small raptor with short, broad wings and a long tail, both adaptations to manoeuvring through trees. Females can be up to 25 % larger than males - the largest difference between the sexes in any bird species. The male is 29-34 cm long with a 59–64 cm wingspan, and is slate-grey above and barred reddish below. The female is much larger at 35-41 cm in length with a 67-80 cm wingspan. She has slate-grey upperparts with barred grey below. It is a widespread species throughout the temperate and subtropical parts of the Old World. This species is common in most woodland types in its range and also in more open country with scattered trees. It can be seen in gardens and in urban areas. In Uzbekistan it is resident. The Sparrowhawk is a main predator of smaller woodland birds. It hunts birds, relying on surprise as it fl ies from a hide.This species nests in trees, building a new nest each year. A single clutch of three or four eggs is laid. Sparrowhawk’s chicks hatch after 33 days of incubation and fl edge after between 27 and 31 days.




Комментарии
Отправить комментарий